maakcontact-Oranje (400 x 174)

 

We bouwen bruggen en geen muren

Veel medewerker, leidinggevenden en professionals, leven in hun eigen wereld en nemen de zorgen en problemen die ze daarin tegenkomen, in hun werk mee. De bril waardoor ze naar de werkelijkheid kijken, wordt er door gekleurd. Maar hebben ze overzicht en zijn ze zo flexibel, dat ze zien wat er op dit moment nodig is? Kunnen ze dat of zijn ze bezet en staan zeniet open voor deze realiteit?

Samenwerken met mensen die bezet zijn en in hun eigen wereld leven, is een ware uitdaging en eigenlijk niet mogelijk. Ieder heeft een eigen strategie om te overleven en denkt dat er andere dingen nodig zijn om de taken die er liggen aan te pakken.

Echt doen wat nodig is, klinkt eenvoudig, maar is het niet. Het vraagt van leidinggevenden en medewerkers een wakkere en aanwezige houding en de moed, om een eigen, passende ruimte in te nemen. Zich helder en duidelijk uit te spreken, niet achteraf of in de wandelgangen, maar op het moment suprême en dat vraagt om bewustzijn! 

 


Wil-training Hengelo (24).JPG 


Bewust samenwerken 

Voor ons betekent samenwerken, dat je als team en als afdeling met elkaar weet waar je het over hebt en wat eraan kunt 'doen'. Als leidinggevenden zichzelf kennen en met vertrouwen en bewustzijn aanwezig zijn, hebben ze overzicht en hoeft dat niet perse gepaard te gaan met controle.

In een veilige setting kunnen medewerkers ‘onderzoeken en doen wat actueel en nodig is’. Iedere medewerker die zich veilig en vertrouwd voelt, wordt uitgenodigd zijn of haar vermogen frank en vrij in te zetten. De individuele levens, met z'n ervaringen en pijn, kunnen in vermogen worden omgezet, wanneer wij ze niet verbergen of wegstoppen, maar ze als mogelijkheden om van te leren kunnen zien. Immers mensen die hun positieve en negatieve ervaringen hebben verwerkt, zijn wijs. Het worden leraren voor hun collega's die minder (levens)ervaring hebben en de schuld nog vaak bij anderen zoeken.

 Samenwerken, dankzij de verschillen

Ieder mens is anders en heeft een ongekend aantal talenten en mogelijkheden. In het samenwerken willen we doorgaans dat de ander net zo is als wij. Zo worden er teams op basis van dezelfde type mensen samengesteld en onbewust zeg je dan: Dat voelt lekker, zeg!

Maar levert dit ook vernieuwing, scherpte, daadkracht en elan op? Durf je nog te zeggen wat nodig en niet zo comfortabel is? En levert het de resultaten op die je met elkaar hebt afgesproken?

Samenwerken dankzij de verschillen, vraagt om moed. De moed je uit te spreken, om te durven verschillen, om authentiek te zijn en jouw passie inzetten en er helemaal voor gaan.

 


Faciliteren

Onze begeleiding, training, adviezen, coaching of interventies zijn op het werken onder de ijsberg gericht. Waarvoor doen we dat?
We richten ons op leren van elkaar en op het her- en erkennen van de potentie die in ieder team al aanwezig is. We zijn niet bang voor de worstelingen en het geploeter, waar iedereen individueel of in zijn rol als teamlid noodzakelijkerwijs doorheen moet. Uiteindelijk, als je bereid bent die strijd samen aan te gaan, kan dat de aanzet voor de definitieve vernieuwing worden.

Wij creëren een veilige bedding en een aangename sfeer. Daarin zijn we in gesprek en in contact met elkaar. Zo ontstaat er meer wakkerheid, frisheid en flexibiliteit.

Het vaststellen en onversneden erkennen, dat we nu eenmaal van elkaar verschillen en dus uniek zijn, is de juiste en meest vruchtbare voedingsbodem voor synergie!