Fysiek-Psychologisch-Essentieel Onderhoud

14-01-2019

Jezelf onderhouden – wij noemen het ‘Zelfonderhoud’ - is net zo noodzakelijk als het op peil houden van al onze ‘eigendommen’.

In de Bijbel staat: “Alles vergaat tot stof”.

De wetenschap noemt het Entropie. Het is een fysische hoofdwet en drukt het universele principe van verval uit.
Zoals je waarschijnlijk weet zijn we veel in Bulgarije en Griekenland. Landen waar gebouwd en geconstrueerd, maar zelden iets afgemaakt wordt. Het is ongelofelijk hoeveel verval je ziet en hoe slecht de staat van onderhoud is. Je kunt je er misschien van alles bij voorstelle 

De vraag die deze waarneming oproept, is: Waarom zou het bij mensen anders zijn?
De menselijke vorm van verval is ouder worden en dit kan gepaard gaan met overmatige slijtage, zeker als we onszelf niet regelmatig onderhouden en op peil houden.

Dit weet je natuurlijk allemaal al. 
We weten immers allemaal dat niet bewegen, je lichaam niet goed verzorgen of je huis laten verslonzen, overmatig verval en slijtage betekent.

Net zoals ‘entropie’ en dus ‘verval’ een eeuwigdurend principe, een wet, is, is het onderhoud plegen dat ook!
Onderhoud als principe zal dus ook nooit stoppen, omdat entropie nu eenmaal een wet is die voor het hele universum geldt. Jammer misschien, maar waar!

Als je je huis hebt ge- of verbouwd, zul je er telkens weer aandacht aan moeten geven, want het verval, de omstandigheden buiten en het beleven binnen tasten wat er ooit gebouwd en ontwikkeld is, aan.

 

een schone werkplaats

 

Daarom is het ook zo fijn en plezierig als je een huis tegenkomt dat weliswaar oud, maar goed onderhouden is. Het tilt je op en vertelt iets over de innerlijke beschaving van de bewoners. Zij hebben tijd, inspanning en geld geïnvesteerd om het entropische principe onder ogen te zien en onderhoud bij te houden.

Het omkeren van entropie d.m.v. onderhoud heeft ook een naam. Het wordt negatieve entropie ofwel kortweg negentropie  genoemd.
Voor negentropie is actie nodig. Dat gaat niet vanzelf. Er is een besluit voor nodig. Het besluit om Voortdurend Onderhoud te willen plegen.

Als er geen krachtig besluit is, dan neemt entropie het over en komt er slijtage en verval.

Een schone, heldere en opgeruimde geest
is in staat dit Voortdurend Onderhoud
steeds weer opnieuw aan te gaan.

En hoe staat het met jouw geest? Op welke manier pleeg jij onderhoud aan jouw binnenbeleving, jouw voortdurend beweeglijke geest?


Eén van dé uitingen van slijtage van jouw geest, zijn de gewoontes die het van je overnemen en die het logische denken en preciese voelen in de weg staan.
Je doet dingen die je gewend bent, gaat naar plaatsen die je kent, ontmoet bekende mensen die je al goed kent, denkt de dingen die je altijd al gedacht hebt.

Ondanks dat dit heel comfortabel lijkt, zet je tegelijkertijd de deur wagenwijd open voor slijtage en verval.

Waar zit jouw frisheid, jouw vernieuwing en je twinkeling, jouw jeugdigheid . . . want dat is wat zelfonderhoud teweegbrengt. Het geeft je frisheid, nieuw elan, inzicht en vooral veel energie!


Wij hebben gemerkt dat je Zelf-Onderhoud op drie lagen kunt bekijken:

 

Allereerst natuurlijk de fysieke laag

Zorg je goed voor jouw lichaam, eet je gezond en ben je schoon op jezelf.
Zorg je goed voor je omgeving, jouw huis en je werkplek.
Repareer je wat kapot is gegaan en breng je verbeteringen in aan.
Zorg je dat je hebt opgeruimd, stapel je alles op en heb je veel spullen die je maar niet weg kunt doen, of ruim je op. Hoe is het met je zolder, je kelder?
Dit vraagt van jou om een besluit te nemen om op te ruimen en het ook te doen. Kijk naar de filmpjes van Marie Kondo  en het zal je helpen.

 

Dan hebben we de psychologische laag

Draag je nog oude kleine of grote trauma’s bij je? Heb je deze onderzocht en een plaats gegeven. Hoe ga je om met je energiehuishouding. Heb je genoeg afwisseling tussen actief- en stilzijn. Heb je genoeg rust. Slaap je voldoende en zijn de contacten met jouw vrienden en familie schoon, of zit er nog ruis op de lijn.
Dit vraagt van jou moed om de ruis, de belemmerende gedachten en de gewoonten waar je aan gehecht bent, onder ogen te zien en ze te onderzoeken. Vaak blijken die gedachten op onbewuste angsten te zijn gebaseerd. Kijk ze dapper aan, omarm ze, neem ze als een kind op schoot en geef troost aan jezelf en jouw ervaringen. Kijk of het echt nodig is om er controle over te blijven houden, om te weten waar je uitkomt, om de ander niet te vertrouwen. Kortom onderzoek, want de wereld van de overtuigingen, meningen en belevingen die je voor waar aanziet, is onmetelijk groot! Je kunt erin verdwalen en het is de kunst om ze heel precies te onderzoeken of dat het tijd wordt ermee te stoppen...


De zielslaag

Hoewel de wijze waarop je met jouw ziel omgaat, slecht is te benoemen, vraagt ook deze om aandacht. Dat onnoembare, het mysterie, vraagt een houding van niet-hoeven-weten. Iets kunnen openhouden en niet invullen. Niet dichttimmeren met rituelen en vormen, maar je juist verhouden met het vormloze, zonder methodes of invullingen. Het vraagt om gezelschap waarmee je deze ervaringen kunt delen, zonder uitleg en zonder je te hoeven verdedigen. Het vraagt om inspiratie en je afstemmen op tradities en bronnen die veel ouder zijn dan wij. Het vraagt om contact met de natuur.
Hier kún je niet zoveel 'doen'. Het vraagt eigenlijk om te stoppen met willen weten, met zoeken naar eenheid, met een nog beter mens te willen worden. Hier geldt een paradoxale levenshouding.
Alles te accepteren en tezelfdertijd met je Voeten op de Aarde en je hoofd in de Hemel te zijn. Steeds zonder mening de weg van het midden bewandelen en toch te durven onderscheiden....mel en steeds de weg van het midden bewandelen...zonder mening en tegelijk kunnen en durven onderscheiden....

 

In een volgend blog geven we 13 concrete tips om jeZelf te onderhouden.... 


Reactie toevoegenOm veiligheidsredenen vragen wij u de letters van het onderstaande plaatje over te nemen *