Zit jij jezelf ook wel eens in de weg?

01-08-2015

Zoals iedereen waarschijnlijk wel weet, stroomt en draait alles in ons universum. Met onvoorstelbare snelheden spinnen sterren, planeten en overige hemellichamen rond in een schier eindeloze dans. Spinnen is jargon voor onnoemelijk snel in één richting ronddraaien en een tornado of vortex in de natuur zijn daar aansprekende en bekende voorbeelden van.

Naarmate je de kern van zo’n spinnend natuurverschijnsel bereikt, neemt wat zich daarin afspeelt in potentie toe. Wat de meeste mensen echter niet weten en iedere voorstelling te boven gaat is, dat wij met deze ondefinieerbare kracht ons voordeel kunnen doen.

SpiraalEr bestaat een glashelder voorbeeld dat laat zien wat met deze kracht gebeurt en je hebt er alleen maar een lege en doorzichtige glazen fles voor nodig. 

Wanneer je bijvoorbeeld een lege wijnfles met gewoon kraanwater vult en hem op z’n kop houdt, duurt dat ongeveer 10 seconden voordat hij helemaal leeg is gelopen.

Vul je hem daarna weer en draai je hem bij het op z’n kop zetten een paar slagen flink in het rond, dan duurt hetzelfde leeglopen ongeveer 5 seconden!
In ongeveer de helft van de tijd klaar je moeiteloos de klus. Hoe kan dat?

Bij het gewoon op z'n kop zetten, zit de lucht die voor het water in de plaats wil komen, het weglopende water constant in de weg. Deze inspanning vraagt daarom veel meer tijd dan de tweede poging, waarbij je de fles tijdens het op z’n kop zetten vooraf flink in één richting hebt rondgedraaid. Hierdoor vormt zich spontaan een zogeheten vortex in de fles, die in zijn lege kern de lucht moeiteloos naar binnen doet stromen. Daardoor vindt het water veel sneller en effectiever zijn weg naar buiten dan voorheen.

Let wel; dit is geen truc of een handig foefje, maar een overtuigend bewijs van wat zich in overdrachtelijke zin, zowel in de natuur evenals in jou kan voltrekken.

De vraag is nu: Hoe vertaal je dit fenomeen naar jouw dagelijks handelen, bijvoorbeeld naar je werk? Hoe pas je in de praktijk toe en maak je winstgevend wat je hier zo glashelder krijgt aangereikt? Hoe creëer je meer tijd en een veel snellere en effectievere staat van ‘zijn’ en ontwikkel je spontaan en dus moeiteloos aanzuigende werking?

Vergeten of herinneren
Dat aanvankelijke intenties en ambities in de loop der tijd dreigen weg te zakken en wij ze daardoor vergeten, komt door entropie, de 2de fysische hoofdwet uit de thermodynamica. Die zorgt er 24 uur per etmaal dwingend voor dat alles veroudert en wij vergeten als het ons denken, het mentale spel in ons hoofd betreft. Door de invloed van deze fysische wet loopt de kwaliteit van vrijwel alles geleidelijk en ongemerkt terug en aan dit verslijten of vergeten zelf kun je niets doen, want daarvoor is het immers een wet. 

Dit sluipende kwaliteitsverlies vindt echter vooral plaats, als datgene wat je onder handen hebt niet langer stroomt en er geen beweging meer inzit. Slijtage of vergeten stoppen echter of hebben veel minder invloed op je, als jij je ontwikkelt. Als jij jouw aanvankelijke intenties levend weet te houden en ze gericht in je dagelijkse bijdrage leert inzetten.

Zoals gezegd, laat dit voorbeeld in overdrachtelijke zin zien, wat jouw staat van ‘zijn’ is. Je zit jezelf ongewild in de weg, waardoor jouw latente eigen vermogen er ook zo moeizaam uit kan komen. Zonder het je te realiseren, zwem je tegen de stroom in en sta je op de automatische piloot of kopeer je jezelf. Je herhaalt vroegere kunstjes en doet bijzonder over wat eigenlijk heel gewoon en natuurlijk is. 

Deze manier van overleven, zoals dat ook wel wordt genoemd, heeft z’n langste tijd gehad en er moet wel iets radicaals gebeuren voordat we inzien, dat we met elkaar eigenlijk al heel lang een onnatuurlijke spel spelen. We doen veel te ingewikkeld, waardoor we niet snel en effectief genoeg tot de kern van de zaak doordringen. De reden daarvan komt, doordat we niet beter weten en we het in onze cultuur op school en thuis zo geleerd hebben.

Het is deze houding en dit gedrag, waardoor we braaf op de winkel passen en we onszelf doorlopend in de weg zitten, zoals de luchtbellen in de hals van de fles overduidelijk laat zien. Het werk dat van ons gevraagd wordt, kost veel meer tijd en energie en omdat iedereen dat doet, lijkt het alsof we het heel druk hebben. We worden in hoge mate door de klok, onze agenda en persoonlijke wensen of andere egocentrische overwegingen geregeerd en . . . dát lijkt dan heel normaal!

De wikkels er vanaf halen                                                                     
Bij de tweede poging, waarbij we de fles vooraf met een korte en krachtige beweging in één richting ronddraaien, gaat het om de vraag hoe jij zo’n vortex naar praktisch handelen weet te vertalen. Hoe doe je dat? Hoe pak je jezelf mild maar toch stevig beet en ontwikkel je dezelfde potentiële energie als de draaikolk in de fles en wat gebeurt er dan met je?

Je ontwikkelt jezelf en komt in beweging, als je de weerstanden die je in je werk of thuis tegenkomt, allereerst erkent en ze vervolgens moedig en onbevangen onder ogen ziet. De wikkels die het doorstromen in de weg staan, er dus één voor één van afhaalt. Dan ont-wikkel jezelf letterlijk en leer je even snel en effectief als wat je bij de vortex in de fles zag gebeuren. Als kwintenssens neemt het werk zelf de voortgang daarna van jou over! 

Jouw eenvoudige en goedgerichte beweging vooraf, blijkt voldoende om de gewenste taken sneller en effectiever uit te voeren. In ieder geval veel adekwater dan wanneer je het op de jouw eigen standaard manier doet en de crux zit het hem in de toevoeging 'jouw eenvoudige en goedgerichte beweging vooraf’.
Hoe, wanneer je tenminste ook zo effectief wilt werken, breng jij jezelf zonder veel inspanning in beweging?

Onderzoeken en jezelf serieus nemen
De gerichte vragen die je jezelf onder andere kunt stellen, zijn:

  • Baseer ik me tot nu toe in mijn werk en leven op persoonlijke ervaringen of ga ik uit van horen zeggen? Zijn het ervaringen van anderen of gelezen verhalen uit boeken? Je leert alleen van eigen zelfdoorleefde ervaringen, want daarmee breng je jezelf goedgericht in beweging!
  • Kloppen mijn overtuigingen en mijn aannames nog of zijn ze aan een herwaardering toe? Hoe staat het met hun houdbaarheidsdata? Door ze serieus te onderzoeken breng jij jezelf goedgericht in beweging!
  • Ben ik privé en in mijn werk in staat en bereid me met mijn dynamische kern te verbinden, zodat het ook daar een rol van betekenis kan spelen? Met deze vraag breng jij jezelf doelgericht in beweging!
  • Heb ik de moed om mijn manier van denken, mijn emoties en mijn wereldbeeld nader te beschouwen en ze serieus te onderzoeken? Daarmee breng jij jezelf goedgericht in beweging!


Wanneer je deze vragen aan jezelf durft te stellen en ze daarna samen met een kundig iemand die je vertrouwt verder uitwerkt, zit je jezelf niet langer in de weg en creëer je dezelfde aanzuigende werking als de vortex. Alleen dán stop je met tegen de natuurlijke stroom inzwemmen en komt er moeiteloos tweemaal zoveel werk en veel meer creativiteit uit je vingers. 

'Ik wil met jou doen,
wat de lente met de kersenboom doet'

Pablo Neruda - uit 'Je speelt alle dagen'

 

 

 

Reacties (1)

Mark braber:

01-08-2015 21:31 uur

Mooi en wezenlijk stuk Robert, dank voor het delen van je immense wijsheid.

Reactie toevoegen



Om veiligheidsredenen vragen wij u de letters van het onderstaande plaatje over te nemen *