Veerkracht, de juiste energie om echt te veranderen

01-08-2013

Veerkracht en flexibiliteit noemen wij springkracht. Het gaat ons als Springteam - werkplaats voor de geest specifiek om die interne kracht waardoor je zelf soepel leert springen en minder van de omstandigheden afhankelijk bent. Hoe overspring je bijvoorbeeld de weerstanden, die wij intervallen noemen en waar iedere organisatie onherroepelijk mee te maken krijgt?
Een intrigerende vraag, waar je pas antwoord op krijgt, als je eerst de negatieve lading van het
woord weerstand hebt afgehaald. Waarom?

Toppen en dalen
Omdat zoals iedere golf met toppen en dalen, ook ontwikkelingen, processen  en zelfs culturen niet onder dat principe uitkomen. Toppen – bijvoorbeeld hoogconjuncturen – horen bij dalen, bij laagconjuncturen. Ze zijn feitelijk van elkaar afhankelijk en onafscheidelijk, en dat is even schrikken voor bestuurders en ondernemers die zich dat mogelijk voor het eerst realiseren.
Waar wij soms dagenlang negatief over doen, klagen en met elkaar regelmatig onze zorg en angst over uitspreken, blijkt een directe relatie met groei, progressie en vooruitgang te hebben. Zitten we met onze innige verlangens en wensen, onszelf misschien in de weg?

Ja inderdaad, daar lijkt het wel op en eigenlijk nog erger. Je ongecontroleerd uitspreken en jouw
gedachten tegen die weerstanden steevast in een negatieve richting sturen, heeft consequenties voor de gehele golf. Voor zowel de momenten dat de vaart er even uit is – de laagconjunctuur, als ook voor de hoogconjunctuur, wanneer de bomen tot in de hemel groeien. Ze verhouden zich tot elkaar immers als communicerende vaten!

Jouw Werkplaats voor de geest
Hoe voorkomen we en hoe stoppen we het onvruchtbaar scheiden van wat feitelijk bij elkaar hoort?
Het antwoord op deze vraag ligt in wat wij springkracht noemen, besloten; de veerkracht en flexibiliteit van jouw eigen Werkplaats voor de Geest. Die enorm grote en intelligente ruimte binnen in jou, waar iedereen mee kiest en onderscheid mee maakt. 

Daarom is het ook zo belangrijk dat jij zélf de teugels in handen houdt en het kiezen niet aan de nukken en de automatische piloot van jouw Werkplaats overlaat. Die herhaalt op eigen kracht alleen maar oude ervaringen en belopen paden en het is zeer de vraag, of de keuzen die hij voor je maakt, met jouw ideeën van veerkracht, flexibiliteit en progressie overeenkomen.

Het is bijvoorbeeld niet verstandig en heel ineffectief om te doen alsof je tussen de toppen en dalen moet of überhaupt kunt kiezen, terwijl ze niet van elkaar zijn te scheiden. Je kunt jouw energie veel beter in echte keuzen steken en je bijvoorbeeld toeleggen op het méér bemannen van jouw Werkplaats. Je zou méér dan nu bij jezelf kunnen zijn, want dat geeft ruimte en energie om te blijven leren en je verder in de juiste richting te ontwikkelen.  

Word het niet tijd jouw volle springkracht in te zetten en er flexibel de nog onzekere en uitdagende toekomst mee vorm te geven?

 

 

 


Reactie toevoegenOm veiligheidsredenen vragen wij u de letters van het onderstaande plaatje over te nemen *