De acht stappen van
succesvol veranderen
Springteam laat zich in de Werkplaats voor de Geest inspireren door de Wet van het Octaaf en de 8 stappen van het octaaf, waar de tussenliggende intervallen van wezenlijk belang zijn om een goed muziekstuk ten gehore te brengen . . . (lees: een goed resultaat te behalen).
Bij vele managementmodellen vinden we deze stappen terug. Onder ander bij Stephen Covey en John P. Kotter. We hebben hun stappen gecombineerd met de stappen uit het octaaf. Daarmee krijgt het veranderingsproces meer diepgang en kan de leerstof beter beklijven. Met name omdat we met de intervallen rekening houden die er nu eenmaal altijd zijn en enorme invloed op het proces uitoefenen.
De 8 stappen
Bereid de weg voor
1 - Intentie
Creëer een gevoel van noodzaak door een duidelijke en heldere intentie.
Help anderen inzien waarom verandering noodzakelijk is en waarom het belangrijk is de verandering in te voeren.
2 - Verzamel wat je allemaal al hebt en weet
Verzamel een leidend team. Zorg dat er een sterke groep is die de verandering stuurt, die leiding kan geven, geloofwaardig is binnen het team, over communicatieve vaardigheden beschikt, die autoriteit heeft, kan analyseren en overtuigd is van de noodzaak van de verandering.
Eerste interval: Kies, doe je het wel of niet?
3 - Neem hier de tijd. Hoe meer urgentie, des te meer tijd we nemen
Kies en ontwikkel een visie en strategie voor de aanstaande verandering.
Maak duidelijk hoe de toekomst verschilt van het verleden en hoe zij kan worden gerealiseerd.
Zorg dat het gebeurt: maak een plan van aanpak.
4 - Durf te beginnen door 'gewoon' te doen
Communiceer om draagvlak en betrokkenheid te creëren. Zorg ervoor dat zoveel mogelijk anderen de visie en de strategie begrijpen en accepteren.
Begin met de intentie in je achterhoofd en besef vooraf wat je allemaal al weet en verzameld hebt.
5 - Ga er helemaal in, laat de 1000 bloemen bloeien
Maak het anderen mogelijk om effectief te handelen. Geef vertrouwen, durf los te laten en laat talent bloeien.
Neem zoveel mogelijk obstakels en weerstanden weg, zodat zij die de visie willen realiseren dit ook kunnen. Besef en realiseer je dat je succesvol bent.
Creëer voortdurend zichtbare, overtuigende successen. Ben je steeds bewust van wat de verschillen zijn tussen vroeger en nu.
Tweede interval: Zorg dat je er helemaal bij bent
6 - Blijf in het proces
Ook al loopt het soms niet helemaal naar wens, ga er doorheen en blijf voelen en ervaren. Er kunnen weerstanden en obstakels van binnenuit het systeem komen. Loop er niet voor weg en blijf de ongemakken uitzitten, ga niet terug! Onderzoek of alle mensen nog wel op de juiste plaats zitten.
Neem de tijd voor dit interval. Het vraagt om reflectie en bezinning, met een minimum aan actie!
7 - Ervaar synergie
In het samenwerken en uitvoeren vallen de tijd en het tempo weg, er ontstaat flow. De progressie kan hoog liggen, maar gaat als vanzelf. In het vieren van successen, blijf jij je focussen op waardering en de positieve krachten. Ze genereren vertrouwen in de nieuwe ontwikkeling. Er dienen zich ongekende mogelijkheden en kansen aan.
Bestendig de nieuwe ontwikkeling
8 - Eigen je de nieuwe cultuur toe
Houd vast aan de nieuwe werkwijzen en zorg dat iedereen ze intrinsiek op alle niveaus en congruent doorvoert. Wees alert op resultaten en registreer de verschillen met eerdere momenten.
Heb regelmatig contact met stakeholders en klanten om de voortgang te bespreken.
Creëer momenten van trots, vier ze als oogstfeesten . . .
Derde interval: Bezin je op de Realiteit
Bezin je in een periode van rust en inkeer, op de nieuwe en aan de tijd aangepaste situatie. Wat past er nu en welk nieuw paradigma (of octaaf) staat te wachten op een sprong?